Tények és tévhitek a fagyasztott csirkehússal kapcsolatban

A fogyasztói társadalom pazarló módon él, gondoljunk csak arra mennyi ételmaradékot dobunk ki naponta vagy akár hetente. Sok esetben egyszerre annyi ételt készítünk el amennyit elfogyasztani már nem is tudunk. No meg persze azt sem szabad elfeledni, hogy gyakran annyi élelmiszert vásárolunk amennyit valószínűleg a lejáratáig elfogyasztani sem tudunk. Vajon meddig használható és fogyasztható az elkészített étel? Lehet-e többször lefagyasztani? Hogyan készítsük elő olvasszuk fel a fagyasztott húsokat meddig lehet tárolni a fagyasztott halat vagy a fagyasztott baromfihúst? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Szabad-e visszafagyasztani a már felolvasztott húsféléket?

Abból a szempontból nézve, hogy káros-e az egészségünkre az újrafagyasztott hús téveszme az, hogy tilos újrafagyasztani a húst abban az esetben ha 5 fok alatti hőmérséklet van a mélyhűtőben, bármilyen ételt újra lehet fagyasztani, miután kiolvadt, azonban arra valóban ügyelni kell, hogy a két fagyasztás között ne romoljék meg a hús. A téveszme alapja az, hogy az újrafagyasztott hús sejtjei picit megtörnek és ez valóban igaz sőt ettől az állaga vizesebb is lesz, de ez nem jelenti azt, hogy fogyasztásra alkalmatlan vagy egészségtelen lenne. A kiolvasztásnál során arra valóban ügyelni kell, hogy a csirkehús (vagy más egyéb húsok) a fridzsider engedjen fel, mert szobahőmérsékleten valóban elszaporodhatnak a felszínén a mikroorganizmusok, amelyek már károsak az egészségre.

Sütés főzés előtt mindig mossuk meg a húst?

Akár marhahúsról, disznóhúsról vagy egyéb szárnyashúsokról (pl. csirkehús, pulykahús kacsa vagy liba) van szó nem szerencsés megmosni őket sütés és főzés előtt sem. Tekintettel arra, hogy mosás során a felesleges nedvességgel csak fokozzuk a mikroorganizmusok szaporodását, amely az egészségre káros. A húsfélékkel szemben a zöldségféléket és gyümölcsöket hasznos megmosni: minél közelebb nőnek a földhöz, annál inkább, a földről felszedett szennyeződések ugyanis tartalmazhatnak baktériumokat is.

Meleg ételt ne tegyünk a hűtőszekrénybe?

Megint csak tévhit, mivel hosszú időre például egy egész éjszakára a konyhapulton hagyni az ételt szobahőmérsékleten nem tanácsos ugyanis a baktériumok a legjobban 5 Celsius fok felett szaporodnak el leginkább az ételekben, azaz minél romlandóbb valami annál hamarabb kell visszatenni a hűtőszekrénybe. Leginkább csak addig érdemes várni, amíg a páralecsapódás lekerülése végett már nem gőzölög az étel ha ez megtörtént máris tehetjük a hidegre akár a hűtőszekrénybe is.

Csak akkor romlott a hús ha büdös is?

Ismét egy tévhit bár valóban igaz az, hogy sok esetben a rothadásért felelős baktériumok, gombák vagy a penész jellegzetes erős és büdös szagokat árasztanak, ám nem minden veszélyes mikroorganizmus figyelmezteti a veszélyre az embert a szaga által. Ezért csak ismételni tudjuk legjobb megoldás az ételek megromlásának megelőzősére a hűtés.