mélyhűtött hús

Hogyan tároljuk fagyasszuk a húsokat otthon?

A régi időkben amikor még nem volt elterjedt vagy nem is létezett a hűtőszekrény mindenki azt ette, ami épp megtermett otthon a házikertben vagy éppen a ház körül tartott állatokból el lehetett készíteni, tartósítani leginkább szárítással, füstöléssel, sózással tudtak az akkori időkben. Manapság nagy segítségünkre van a technika vívmányai, hiszen az ételek tartósításának egyik leggyakoribb és legjobb módja a hűtés és a fagyasztás. A mélyhűtött tárolás nem 21. századi találmány hiszen már nagyszüleink és még korábbi őseink is felismerték ezt a lehetőséget, mikor a pincékben, vermekben, a fúrt vagy ásott kutakba merítve tartósítottak bizonyos élelmiszereket. A fagyasztás lényege, hogy a húsfélékben, zöldségekben és egyéb élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk a hőfok drasztikus csökkentésével azaz ne romoljon meg az élelmiszer. A fagyasztással – és főleg a gyorsfagyasztással - nem sérülnek a különböző tápanyagok, vitaminok, majdnem teljesen megmaradnak a zöldségekben, gyümölcsökben. Sajnos a legérzékenyebb erre a C-vitamin - mert az a fény és az oxidáció révén is veszít tápértékéből. Fagyasztásra minden friss hús és húskészítmény alkalmas. Figyelnünk kell arra azonban, hogy akkora adagokba porciózva csomagoljuk a fagyasztandó húsárut, amit egyszerre fel fogunk használni. Inkább kisebb csomagokat készítsük, mint egy nagyobbat a lényeg, hogy akkora legyen a csomag amelyet egy időben fel tudunk használni.

A szárnyashúsokat így a pulykát vagy a csirkét is - felhasználásuk szerint - szintén porciózzuk, csomagolhatjuk egészben, darabolva például pörköltnek, vagy sütésre készen nagyobb darabokban.