Hogyan tároljuk fagyasszuk a húsokat otthon?

A régi időkben amikor még nem volt elterjedt vagy nem is létezett a hűtőszekrény mindenki azt ette, ami épp megtermett otthon a házikertben vagy éppen a ház körül tartott állatokból el lehetett készíteni, tartósítani leginkább szárítással, füstöléssel, sózással tudtak az akkori időkben. Manapság nagy segítségünkre van a technika vívmányai, hiszen az ételek tartósításának egyik leggyakoribb és legjobb módja a hűtés és a fagyasztás. A mélyhűtött tárolás nem 21. századi találmány hiszen már nagyszüleink és még korábbi őseink is felismerték ezt a lehetőséget, mikor a pincékben, vermekben, a fúrt vagy ásott kutakba merítve tartósítottak bizonyos élelmiszereket. A fagyasztás lényege, hogy a húsfélékben, zöldségekben és egyéb élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk a hőfok drasztikus csökkentésével azaz ne romoljon meg az élelmiszer. A fagyasztással – és főleg a gyorsfagyasztással - nem sérülnek a különböző tápanyagok, vitaminok, majdnem teljesen megmaradnak a zöldségekben, gyümölcsökben. Sajnos a legérzékenyebb erre a C-vitamin - mert az a fény és az oxidáció révén is veszít tápértékéből. Fagyasztásra minden friss hús és húskészítmény alkalmas. Figyelnünk kell arra azonban, hogy akkora adagokba porciózva csomagoljuk a fagyasztandó húsárut, amit egyszerre fel fogunk használni. Inkább kisebb csomagokat készítsük, mint egy nagyobbat a lényeg, hogy akkora legyen a csomag amelyet egy időben fel tudunk használni.

A szárnyashúsokat így a pulykát vagy a csirkét is - felhasználásuk szerint - szintén porciózzuk, csomagolhatjuk egészben, darabolva például pörköltnek, vagy sütésre készen nagyobb darabokban.

A legfőbb szabály, hogy csak tiszta, megmosott élelmiszereket fagyasszunk le, mert a gyorsfagyasztás után már nem lehet megmosni vagy tisztítani őket, sokszor felengedés nélkül is elkezdhetjük a főzést (pl. zöldségfélék esetében).

A szárnyashúsokat is érdemes felhasználásuk célja szerint szétszedni: pörköltnek apró húsokat, sütni hússzeleteket, a csontokat levesnek tehetjük el. Lehetőség szerint két főnél 2 többre való húsnál többet ne csomagoljunk, mert megfagyott állapotban - felengedés nélkül- nem tudjuk a mennyiséget variálni. Ha több személyre kívánunk főzni, több kisebb adagot vegyünk inkább elő a fagyasztóból. A konyhakészre előkészített húsokat akár fűszerezhetjük, pácolhatjuk is.

Ha szeleteket kívánunk fagyasztani, nagyobb adagot is lefagyaszthatunk úgy, hogy a szeletek közé fóliát teszünk, így fagyottan is le tudunk emelni annyi szeletet, amennyire épp szükségünk van. Ezzel a módszerrel akár panírozott szeleteket is tudunk fagyasztani, hogy aztán az elkészítés kényelmesebb és gyorsabb legyen.